Вести

  • |

Алфа ТВ, 07.04.2010


Прв лет на авион придвижен од сончева енергија


Првиот лет на авионот „Solar Impulse“, чии мотори работат на сончева енергија, ќе биде извршен денеска, по неколку одложувања, јавуваат швајцарските медиуми.Летот треба да трае подолго од еден час, а леталото ќе се искачи на висина над 1.000 метри.Распонот на крилата на авионот изнесува 63,4 метри, а тежината 1,6 тони. На крилата на авионот има 12.000 соларни панели, кои обезбедуваат 10 коњски сили за моторот.Во 2012 година се планира пат околу светот на соларниот авион.

  • CAA
  • |
  • Dame Gruev 1, 1000 Skopje
  • |
  • Phone + 389 2 3114 046
  • |
  • Fax + 389 23 115 708

developed by artistika