Вести

  • |

Алфа ТВ, 04.05.2010


Еуроконтрол: Помали измени во авиосообраќајот над Европа


Европската агенција за воздушен сообраќај Еуроконтрол соопшти денеска дека очекува авиосообраќајот да биде речиси во нормални граници, наспроти затворањето над небото над Ирска и западните делови над Шкотска поради новиот ризик од вулканскиот пепел од Исланд.Денешните летови ќе бидат „повеќе или помалку“ во границите на нормалата, наспроти помалите проблеми, изјави денеска претставник на Еуроконтрол.

Аеродромите се затворени во Ирска и Северна Ирска во периодот од седум до 13 часот по локално време. Поради тоа над 200 авиони привремено се приземјени и откажани се летовите на авиокомпанијата „Ер Лингус“ и „Рајанер“.Затворени се големите аеродроми во Белфаст и Дери и движењето на пониски висини, додека меѓународните авиокоридори на поголеми висини остануваат отворени бидејќи се безбедни за прелети, истакнуваат експертите.

Експертите соопштија дека и натаму прецизно ќе го следат движењето на зголемената концентрација на вулкански пепел во атмосферата.

  • CAA
  • |
  • Dame Gruev 1, 1000 Skopje
  • |
  • Phone + 389 2 3114 046
  • |
  • Fax + 389 23 115 708

developed by artistika