Вести

  • |

МИА, 16.05.2010


Поради нов облак вулканска пепел затворени аеродроми во Ирска и Северна Ирска


Неколку аеродроми беа затворени денеска во западниот дел од Ирска како и во Северна Ирска и на островот Ман, заради облак со вулканска пепел од исландскиот вулкан Ејафјатлајокулт.

Аеродромите во Слиго, Донегал и Кнок во западниот дел од Ирска се затворени. Работата аеродромите во Даблин и Шанан. Ќе бидат отворени во 12 часот по Гринич. Од британската Служба за контрола на летови соопштија дека густ облак од вулканска пепел брзо се распространува над Северна Ирска и островот Ман.

Британското Министерство за транспорт вчера предупреди дека воздушното пространство може делумно да биде затворено од денеска заради новиот облак вулканска пепел. Мерката може да се однесува за југоисточниот дел од државата каде е и аеродромот Хитроу.

  • CAA
  • |
  • Dame Gruev 1, 1000 Skopje
  • |
  • Phone + 389 2 3114 046
  • |
  • Fax + 389 23 115 708

developed by artistika