Вести

  • |

Дневник, 14.08.2010


Македонија подготвена за војна со пожарите


Македонија е подготвена да се справи со евентуални шумски пожари, смета првиот човек на Дирекцијата за заштита и спасување, Шабан Салиу. Новите 15 противпожарни возила за урбана средина, 10 за шумска и пет капс-систем возила, како и трите нови авиони за гаснење пожар даваат оптимизам дека годинава подготвено ќе се влезе во битка со огнената стихија. Сепак, Салиу упати апел до граѓаните да не фрлаат догорчиња од цигари, да не се палат скари на недозволени места, а земјоделците да внимаваат нивните машини да не исфрлаат масло и нафта, кои можат да бидат голема опасност за предизвикување пожар.„Годинава во Македонија се регистрирани 72 шумски пожара на ниско стеблеста шума, пасишта и стрништа со мал интензитет, за кои немало потреба да реагираат нашите“, велат од Дирекцијата. (Х.Р.) #

  • CAA
  • |
  • Dame Gruev 1, 1000 Skopje
  • |
  • Phone + 389 2 3114 046
  • |
  • Fax + 389 23 115 708

developed by artistika